Antalya Kaş Gezilecek Yerler Listesi

Kaş merkezi antik bir kent olan Antiphellos toprakları üzerinde kurulmuştur. 

Kaş Merkezi


Meis’te yaşayan bazı Rum aileler 1800’lü yılların sonuna doğru burayı yerleşim yeri olarak kullanmaya başlamıştır. Denizin berraklığı ve doğal güzelliği sayesinde keşfedilmiş ve yıllar içinde alternatif bir tatil beldes haline gelmiştir.

Mutlaka Görün: Saklıkent Kanyonu


Yaklaşık 200 metre yüksekliğinde ve 18 km uzunluğundadır. Burası 1996 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Görülmeden geçilmemesi gereken yerler arasındadır.

Kaş’a 63 km uzaklıktadır.

Kaleköy (Simena)


Tarihi M.Ö. 4. Yüzyıla dayanmaktadır. Kaleköy, Demre’ye bağlı bir yarımada üzerinde bulunur. Kaleköy’e ulaşım deniz yoluyla sağlanır.

Kaş merkezden veya Üçağız’dan hareket eden teknelerle ulaşım sağlanmaktadır.

Kaleköy trafiğe kapalıdır. Merdivenli patikalarda dolaşabilir, etrafı keşfedebilirsiniz. Patikalar sizi köyün sağında yer alan, denizin içinde duran bir lahit mezarına çıkarır. Buradan denize girebilirsiniz.

Antik Güzellik: Demre


Kaş’tan araba ile 45 dakika mesafede bulunur. Burada keşfedebileceğiniz pek çok  tarihi mekan bulunur:

  1. Myra Antik Kenti
  2. Andriake Antik Limanı
  3. Likya Müzesi
  4. Saint Nikolaos (Noel Baba) Kilisesi

Antiphellos Antik Kenti


Likya medeniyetinin en önemli liman kentlerinden biridir. Görülmeye değer büyüleyici bir güzelliğe sahiptir.

Antik tiyatro, Anadolu'da denize dönük inşa edilmiş tek tiyatro olma özelliğini taşıyor. Helenistik döneme ait olan tiyatro, bölgenin yerel kesme kireç taşlarından yapılmış ve 3000 kişilik kapasitesi bulunuyor. Girişi ücretsizdir.

Olmazsa Olmaz: Patara Antik Kenti


Kaş ve Kalkan’dan direkt dolmuşla ulaşım sağlanabilen Patara Antik Kent, Kalkan-Demre arasındaki Ovagelmiş Köyü’nde bulunuyor. Antik sütunlar ve çevrenin otantik atmosferi uzun süre hafızanızda yer edecek.

Patara: Eski Bir Likya Uygarlığının Değişen Kumları

11 kilometrelik sahil şeridi boyunca uzanan Patara Plajı, Türkiye'nin en uzun plajıdır. Çarpıcı Likya kalıntıları ve nesli tükenmekte olan Loggerhead kaplumbağasının yıllık ziyaretleri sayesinde, muazzam kum genişliğinin koruma altına alınması, plajın ve çevresinin korunmasını sağlıyor ve el değmemiş hissini veriyor.

Plajın güneydoğu ucunda, çiftçilerin nesiller boyu domates, biber ve patlıcan yetiştirdiği geniş bir verimli ovaya inen uzak kireçtaşı dağlarına bakabilirsiniz. Bu tarım arazisi ile Patara'nın çamlarla çevrili, rüzgarlı kum tepeleri arasında, kurbağalar, yürüyen kuşlar ve kaplumbağalar gibi vahşi yaşamın geliştiği bir dizi lagün vardır.

Sağınızda, denize doğru uzanan bir dağ sırası Patara kumlarının sonunu işaret ediyor. Denize bakarken, elli mil ötedeki Yunan adası Rodos'u fark edeceksiniz. Ayrıca buralarda insanların varlığını gösteren pek bir şey olmadığını da fark edebilirsiniz - tabii ki küçük bir kafe hariç.

Yakınlarda kalmak isterseniz, biraz iç kısımda, mütevazı bir mahalle olan Gelemiş'e gidebilirsiniz. İki sokağa yayılmış sadece birkaç restoran, mağaza ve bar ile Gelemiş sakin bir yerdir. Yiyecekleri çoğunlukla yerel olarak üretilen çok ucuz ama nezih yerel lokantalardan birinde yürüyüşe ve yemek yemeye değer.

Patara Antik Kent Kalıntıları

Patara, doğal limanı ile Likya'nın ana limanı ve antik dünyanın en zengin şehirlerinden biriydi. Likya milletinin seçilmiş şehri veya metropolü olarak biliniyordu. Büyük İskender'in güçlerine teslim olmasının ardından şehir, önemli bir deniz üssü haline geldi ve Makedon krallığı için hayati bir gelir elde etti. Şehir, Romalılar ve Bizanslılar da dahil olmak üzere çok sayıda medeniyetin elinden geçmiştir.

Yedinci yüzyılın ortalarında, yağma ve korsanlık, Likya imparatorluğunun çöküşünü gördü. Patara tutundu ama sonunda surlarla korunan küçük bir limana indirgendi. 15. yüzyıla gelindiğinde Patara terk edilmişti.

Kalıntıları Keşfetmek


Patara'daki kalıntılar, Türkiye'nin en atmosferik kalıntılarından bazılarıdır. Keşfedilecek çok şey olmasına rağmen şehrin büyük bir kısmı çok söylentili… Apollon Tapınağı da dahil olmak üzere, değişen kumların altına gömülmüş durumda. Arkeologlar, geçmişten kalıntıları ortaya çıkarmak için yıllarca biriken kumları sabırla eleyerek kazılar devam ediyor.

Ancak, hala görülecek çok şey var. Xanthus nehrinin biraz doğusunda, deniz kıyısına gidin ve şunlara dikkat edin:

  • taş tonozlu parlamento binası
  • Anıtsal bir zafer takı
  • hamamlar
  • sütunlu sokaklar
  • dünyanın en eskisine inanılan bir deniz feneri
  • Yamaçta harap bir tapınak ve tiyatro
  • Açık taş lahitler ile şehir surları
  • birkaç kule
  • Tapınaklar, sunaklar, kaideler ve heykel parçaları

Harabelere giriş ücreti her yıl değişebiliyor. Bu alanlarda dolaşmaya değer. Antik taşın altın bir parıltıyla aşılandığı ve uzun gölgelerin kalıntılara gizem kattığı öğleden sonra geç saatlerde ziyaret etmenizi öneririz.

Patara Plajı'na nasıl gidilir?

Fethiye-Antalya arasında düzenli olarak otobüs seferleri vardır. Şoförünüze Patara'da durup durmayacağını sorduğunuzdan emin olun. Bazı otobüsler ekspres servislerdir.

Otobüs durağından kasabaya yerel bir dolmuş gidebilir veya yürüyebilirsiniz.

Kendinizi özel havuzunuzdan uzaklaştırabilirseniz, pastoral sahil şeridi tek kelimeyle inanılmazdır. Patara Plajı, 20 kilometrelik beyaz kumu ile hemen kapınızın önündedir. Ayrıca aynı adı taşıyan antik kente ve şirin küçük bir köye ev sahipliği yapan Patara herkesin yapılacaklar listesinde olmalı. 

Kaş yarımadası, harika bir gezi için idealdir (ve yelken meraklıları teknelerini Kaş yat limanına bağlayabilirler). Mavi yolculuk ve yelken turlarına veya Türkiye'nin en iyi dalış noktalarına gitmek için kayıt yaptırabilirsiniz. Türkiye'nin en çok fotoğraflanan kumsallarından biri olan Kaputaş plajı, yerli halk ve tatilciler arasında da popülerdir. Bu arada, eğlence anlayışınız sadece deniz kum güneş değilse, Kalamar semtindeki plaj kulüplerini (beach) gözden geçirebilirsiniz. Şezlong ve şemsiye kiralamanın yanı sıra yiyecek ve içecek için birinci sınıf restoranlara da ev sahipliği yapmaktadır.

Muhteşem Xanthos Antik Kenti

Xanthos, antik kalıntıların arasında yürürken adeta hala yaşayan insanların varlığını hissedebileceğiniz mistik bir mekân. Efsanelere göre Likya Kralı Sarpedon’un şehri olduğu biliniyor.

Kalkan

Kalkan Hakkında…

Havaalanına kolayca ulaşılabilen diğer tatil köyleriyle karşılaştırıldığında, Kalkan daha uzak kalan bir konuma sahiptir. Dalaman Havalimanı'ndan kasabaya ulaşmak yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Kalkan’da yaşayanlar bu durumdan memnun mu bilemiyoruz… Kış mevsiminde turizm sezonu kapanır, ancak ev sahipleri yine de Antalya Havalimanı'nı kullanabilir. Türkiye'nin doğusundan batısına uzanan ve arabayla kolayca ulaşılabilen ana D400 karayolu üzerinde yer almaktadır. Otobüsle geliyorsanız, Antalya veya Fethiye'deki merkez otogar istasyonuna gidebilir ve oradan aktarma hizmeti alabilirsiniz. Bu arada, Kalkan'ın itibarının neden sofistike olduğuna bir bakalım...

Kaş’ın en turistik bölgelerinden biri olan Kalkan, rengarenk havasıyla en ideal Kaş tatil yerleri arasında yer alıyor.

Ayrıca çevrede çok sayıda Kaş villa kiralama seçeneği bulabilir, tatilinizi muhteşem manzaralar eşliğinde konforlu bir konaklama ile taçlandırabilirsiniz.

Kalkan Muhafazakar Villalar, Lüks Villalar ve çok dahası…

Kalkan'ı anlamak için muhteşem Akdeniz evlerini düşünün. Enfes Kalkan villaları, sakinlerinin Akdeniz güneşinin tadını çıkarmasını sağlamak için büyük pencereler, geniş teraslar ve aydınlık yaşam alanları içermektedir. Mahremiyet çok önemlidir ve muhafazakar villalar, gizli ayrıcalıklı yönleri sayesinde yoğun talep görmektedir: Özel korunaklı havuzlar, gizli teraslar, geniş peyzajlı bahçeler. En iyi siteler, eski şehrin Arnavut kaldırımlı sokaklarından kısa bir yürüyüş mesafesindedir. Tepeyi tırmandıkça (aramızdaki en güçlüler için bile zorlu bir yürüyüş) konut fiyatları düşüyor… Özel araçla ulaşım sağlandığında elbette bu yokuşlar da sorun olmaktan çıkıyor.

Mavi Mağara Berrak Derinlikler...


Mavi Mağara, adını içeri sızan ışık huzmelerinin yarattığı enfes ışık oyunlarından alıyor. Tüple dalış aktivitelerinin gerçekleştiği mağara, adrenalin sevenler için Antalya Kaş gezilecek yerler listesinde mutlaka olmalı!

Sizin İçin Seçtiklerimiz