Bu Yaz Kaş’ta Yapabileceğiniz Trekking ve Deniz Aktiviteleri


Likya Uygarlığından Doğaya Yürüyüş: Trekking!


Likya Yolu, Türkiye'nin uzun mesafeli yürüyüş parkuru olarak 535 km’lik uzunluğuyla, Fethiye Ovacık bölgesinden başlayarak Antalya’ya dek uzanıyor. Bazı belirli parkurlarda rehberli ya da rehbersiz olarak yürüyüş yapmanız mümkün. Her koşulda benzersiz bir deneyim sizleri bekliyor.

Likya yolu rotası, dünyanın en iyi 10 trekking yolu arasında gösteriliyor. Likya yolunu ilk keşfeden kişi, 1999 yılında İngiliz kökenli Kate Clow tarafından gerçekleşiyor ve tescilli olarak bir trekking rotası haline geliyor.

Likya Yolu, uzunluğu ve yürürken görülen doğal zenginliği açısından tek seferde yürünmesi zor bir parkur. Bu yüzden kısa kısa mesafeler kat ederek, Akdeniz’İn muhteşem kıyılarında kendinizi kaybedebilir, her adımda yeni bir detay keşfederek bu muazzam coğrafyanın tadını çıkarabilirsiniz.

Bazı Kaş seyahat acenteleri Likya yolu üzerinden trekking turları, gruplar halinde düzenlenmektedir. Bu turlar alınacak mesafelere göre günlük veya haftalık turlar halinde gerçekleştirilebilir.

Likya Yolu, antik esasında Antik Likya kentlerini birbirine bağlayan patikalardan oluşmaktadır. Likya Uygarlığı’ndan kalan yerleşim yerleri, hamamlar, amfi tiyatrolar ve diğer antik kalıntılarla dolu olan bu patikaları keşfetmeden Kaş’tan ayrılmamanızı şiddetle öneriyoruz! Patikaları takip ederek, antik kentleri keşfetme, Toros Dağları’nın zengin flora ve faunasını inceleme, bilgi sahibi olma, yerel köyleri gezme ve kırsal bölgenin tüm o kendine has özelliklerini öğrenme şansı elde edebilirsiniz.

Likya Yolu En Güzel Parkur Hangisi?

Likya yolu rotası üzerinde önerebileceğimiz ne güzel parkular arasında Kaş-Çıralı rotası yer alıyor. Gerçi hiç birini diğerinden ayırmak mümkün değil ama kendi deneyimlerinize göre de mutlaka bir parkur seçmiş olacaksınız. Kaş-Çıralı parkuru yaklaşık 110 km sürmekte ve tamamlanması ortalama 1 hafta almaktadır. Bu rota, hem deniz kıyısı içeriği, hem de konaklama anlamında rahat seçenekler barındırması açısından ziyaretçiler tarafından en çok tercih edilen yollardan biridir. Yürüyüş yolu, taşlar ve kayalar üzerindeki (bazen ağaçlar) kırmızı-beyaz ok çizgilerini takip ederek devam eder.

Trekking boyunca Akdeniz’in muazzam zengin bitki örtüsüyle de tanışmış olacaksınız. Yaklaşık olarak 10.000 tür bitkiye ev sahipliği yapar ve burada endemik bitkiler, ağaçlar, çiçekler, çamlar, meşe, sedir, köknar ve kayın ağaçları gibi güzelliklere rastlayabilirsiniz.

Kaş-Çıralı Yürüyüş Rotası

1. gün Kaş-Limanağzı-Ufakdere

2.gün Boğazcık-Aperlai

3.gün Üçağız-Kaleköy

4.gün Demre-Karaöz (Korsan Koyu)

5. gün Gelidonya Feneri-Adrasan

6. gün Musa Dağı

7. gün Olimpos-Çıralı

Kaş Deniz Kayağı Aktivitesi (Kano)

Deniz kanosu, göllerde, koylarda ve denizlerde gerçekleşen kürek sporu için geliştirilmiştir. Tipi ve görünümü itibariyle Eskimo kayağı veya avcı botu olarak da adlandırılabilir. Geçmişte kanoların birincil amacı göllerde, nehirlerde ve denizlerde hayvanları avlamaktı. Bu kanolar, Grönland, Alaska gibi bölgelerde kullanıma uygun olarak gelişim gösterdi ve çeşitlendi.

Neden Deniz Kanosu?

Akdeniz’in ılıman ve sakin suları, kano sporu için son derece elverişli bir ortam sunmaktadır. Ayrıca kano gezisi esnasında çevrede görebileceğiniz muazzam güzellikteki kıyılar, hayata bakış açınızı değiştirebilecek kadar kuvvetli bir etkiye sahiptir.

Kaş çok fazla koya ev sahipliği yaptığından dolayı, kano için de olukça uygun yerler arasında bulunuyor. Özellikle Kekova’da düzenlenen günübirlik kano etkinlikleri son derece popüler aktiviteler arasında yer alıyor.

Bu arada ek bilgi olarak geçmekte fayda var: Kekova, geçmiş dönemlerde şiddetli bir depremin etkisiyle sular altında kalan bir “batık şehir” olduğu için büyük bir bölümünde dalış yapmak ve yüzmek yasaktır.

Kekova’da kano turu boyunca neler görmezsiniz ki: Tersane Koyu, Kekova batık şehri, merdivenler, batık evler, yapısal halini korumuş Simena (Kaleköy)’ü görebilir, hayran kalabilirsiniz.

Bahsi geçen kanolar, tekli veya çiftli şekilde tercih edilebilmektedir. Kanoyu nasıl kullanacağınıza dair teknik yönlendirmeler, etkinliği düzenleyen kişiler veya rehberler tarafından size bilgilendirilmektedir.

Başlangıç olarak, Üçağız’dan başlayan kano turu, 3 km kürek çekme sonunda Kekova Adası’ndaki Tersane Koyu’na ulaşılır. Burada verilen kısa bir molanın ardından batık şehre doğru kürek çekilmeye devam edilir. Sahildeki antik kalıntılarla karşılaşın. Bu esnada içinde olduğunuz mavi berrak suların cam gibi tertemiz haline aşık olurken, bir yandan da batık şehrin detaylarını yakından inceleme şansı elde edebilirsiniz.

Sonrasında 1 km kürek daha çekerek Kaleköy’e ulaşılır. Buraya geldiğinizde Simena Kalesi’ni de ziyaret edebilir, nefis bir öğle yemeği yiyebilirsiniz. Güç toplamaya ihtiyacınız olacaktır.

Kol kuvvetine güvenenlerdenseniz, kano turu aktivitesini kaçırmamanızı öneririz.

Sizin İçin Seçtiklerimiz